[Grem] Fwd: Mindenkinek tudni kell erről, aztán döntsön szabad akaratával!

Orsi Török torok.orsi at torokcsalad.hu
2012. Dec. 10., H, 08:38:25 CET


A "pillanatokról":
Kicsit melléktéma, de igenis van olyan kenyérrecept (amely szerint mi is
majdnem minden nap sütünk kenyeret, tehát működik), amihez *egyáltalán nem
kell dagasztani*! Se géppel, se kézzel. Azóta egyébként, hogy ezt csinálom,
többször elméláztam, hogy amennyiben nem az élesztő és a kovász közti
különbségen múlik a dolog, milyen igazságtalanság, hogy amennyi energiát
asszonyok a dagasztásba öltek, abból falvakat lehetett volna felépíteni...

A kenyérrecept, már akit érdekel (a forró sütővel való babráláson kívül a
többit gyerekeim már ovis korukban is önállóan végezték):
Eszközszükséglet: bögre, villa, egy tál, amiben keverem és kel, meg egy
fedeles jénai.
Nettó munkaidő: 7 perc bekeverés, másnap sütésnél meg pár perc "pofozás",
berakás, kivevés.

- 3 tejesbögrényi liszt (ilyen/olyan+magvak, stb)
- 2 kiskanál só
- vagy egy kiskanálnyi friss élesztő vagy fél kk élesztőpor egyszerűen
belemorzsolva, futtatás nélkül
- 1 és negyed bögre melegvíz

Menete:
- A lisztet, sót, élesztőt egy villával elkeverem. Beleöntöm a vizet, a
villával tovább keverem, csak annyira, hogy ne maradjon száraz kupac benne,
ez kb fél-egy perc.
- Fél napig békén hagyom (kel). (Ha sürgős, akkor futtatott élesztővel 1-2
óra kelesztés 50 fokon elég)
- Ezután megpofozom a tésztát (hivatalosan hajtogatom, de olyan állagú,
hogy továbbra se nyúlnék bele, ezért a tálban egy műanyag lapátkával körbe
a tál fala mellett benyúlkálok, és elválasztom a falától, ettől kicsit
összeesik a tészta). Fél órát kelesztem még, addig
- felmelegítem a sütőt 250 fokra, benne legyen az elejétől a fedeles jénai,
amiben sütöm a kenyeret.
- 30 percig fedő alatt sütöm 250 fokon.
- 25 percig fedő nélkül 220 fokon.

Kész.

Megvárom, míg kihűl, a jénait meg nem kell elmosogatni (környezetbarát
megoldás :) mert száraz és tiszta marad, miután kiborítom belőle a
kenyeret. (Ha mégse, az attól van, ha nem volt forró, amikor beleraktam a
tésztát, mondjuk ha nem a sütővel együtt melegedett.)

Üdv,
Orsi


2012. december 9. 21:15 KEA írta, <kea at turul.banki.hu>:

> A dagasztást nálunk a kenyércsináló gép végzi (dagasztó programmal,
> sütés nélkül), de kimérni pontosan és beletenni a felsorolt hozzávalókat
> kb. 3-4 perc perc. Amikor fütyül 1 óra 50 perccel később, akkor újabb
> kb. ugyanennyi idő sütőformába tenni kenyérnek, 16 zsömlét kézzel
> kiformázni valóban több egy kicsit. Mivel nálunk naponta legalább egy
> adag sül (néha kettő is), elég gyorsan megtérül a beruházás a masinába,
> s így a tényleges ráfordítás időigénye is kellemesebb a napi
> boltlátogatásnál. Nem beszélve a minőségi különbségről, a házi kenyeret
> például lehet szeletelni is...
>
> On 12/09/2012 06:49 PM, "dr. Ván Lajos" wrote:
> > Kedves Öcsém-Uram! Azért kérdezd meg kedves feleségedet ezektől a
> > "pillanatokról". Irénke Nénéd maga dagasztja a kenyértésztát és
> > keleszti, de nem pillantok alatt. Ha a saját dagasztás normaidejét
> > analizáltad és valami forradalmi újítással csökkenteni tudod . Irénkének
> > -akinek mondható, hogy talán van gyakorlata - is kell 10-15 perc. De
> > ahol minden másnap dagasztanak a családnak, ott lehet, hogy elegendő
> > lehet 8-12 perc. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy Te is intenzíven
> > foglalkozol a háztartás rejtelmeivel".   Bátyád. ( Kösz a receptet,
> > átadom az illetékesnek!)
>
> --
>
> Üdvrivalgással:
> KEA.
> ----
> Keszthelyi András
> f. adj.
> ÓE-(ex BMF, exx Bánki)-KGK-SZVI
> _______________________________________________
> Grem mailing list
> Grem at turul.kgk.uni-obuda.hu
> http://turul.kgk.uni-obuda.hu/mailman/listinfo/grem
>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://turul.kgk.uni-obuda.hu/pipermail/grem/attachments/20121210/f1e87e8a/attachment.html 


További információk a(z) Grem levelezőlistáról