A &quot;pillanatokról&quot;:<br>Kicsit melléktéma, de igenis van olyan kenyérrecept (amely szerint mi is majdnem minden nap sütünk kenyeret, tehát működik), amihez <u>egyáltalán nem kell dagasztani</u>! Se géppel, se kézzel. Azóta egyébként, hogy ezt csinálom, többször elméláztam, hogy amennyiben nem az élesztő és a kovász közti különbségen múlik a dolog, milyen igazságtalanság, hogy amennyi energiát asszonyok a dagasztásba öltek, abból falvakat lehetett volna felépíteni...<br>


<br>A kenyérrecept, már akit érdekel (a forró sütővel való babráláson kívül a többit gyerekeim már ovis korukban is önállóan végezték):<br>Eszközszükséglet: bögre, villa, egy tál, amiben 
keverem és kel, meg egy fedeles jénai.<br>Nettó munkaidő: 7 perc bekeverés, másnap sütésnél meg pár perc &quot;pofozás&quot;, 
berakás, kivevés. <br><br>- 3 tejesbögrényi liszt (ilyen/olyan+magvak, stb)<br>- 2 kiskanál só<br>- vagy egy kiskanálnyi friss élesztő vagy fél kk élesztőpor egyszerűen belemorzsolva, futtatás nélkül<br>- 1 és negyed bögre melegvíz<br>

<br>Menete:<br>- A lisztet, sót, élesztőt egy villával elkeverem. Beleöntöm a vizet, a villával tovább keverem, csak annyira, hogy ne maradjon száraz kupac benne, ez kb fél-egy perc.<br>- Fél napig békén hagyom (kel). (Ha sürgős, akkor futtatott élesztővel 1-2 óra kelesztés 50 fokon elég)<br>

- Ezután megpofozom a tésztát (hivatalosan hajtogatom, de olyan állagú, hogy továbbra se nyúlnék bele, ezért a tálban egy műanyag lapátkával körbe a tál fala mellett benyúlkálok, és elválasztom a falától, ettől kicsit összeesik a tészta). Fél órát kelesztem még, addig <br>

- felmelegítem a sütőt 250 fokra, benne legyen az elejétől a fedeles jénai, amiben sütöm a kenyeret.<br>- 30 percig fedő alatt sütöm 250 fokon.<br>- 25 percig fedő nélkül 220 fokon.<br><br>Kész.<br><br>Megvárom, míg kihűl, a jénait meg nem kell elmosogatni (környezetbarát megoldás :) mert száraz és tiszta marad, miután kiborítom belőle a kenyeret. (Ha mégse, az attól van, ha nem volt forró, amikor beleraktam a tésztát, mondjuk ha nem a sütővel együtt melegedett.) <br>

<br>Üdv,<br>Orsi<br><br><br><div class="gmail_quote">2012. december 9. 21:15 KEA írta, <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:kea@turul.banki.hu" target="_blank">kea@turul.banki.hu</a>&gt;</span>:<br>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">A dagasztást nálunk a kenyércsináló gép végzi (dagasztó programmal,<br>
sütés nélkül), de kimérni pontosan és beletenni a felsorolt hozzávalókat<br>
kb. 3-4 perc perc. Amikor fütyül 1 óra 50 perccel később, akkor újabb<br>
kb. ugyanennyi idő sütőformába tenni kenyérnek, 16 zsömlét kézzel<br>
kiformázni valóban több egy kicsit. Mivel nálunk naponta legalább egy<br>
adag sül (néha kettő is), elég gyorsan megtérül a beruházás a masinába,<br>
s így a tényleges ráfordítás időigénye is kellemesebb a napi<br>
boltlátogatásnál. Nem beszélve a minőségi különbségről, a házi kenyeret<br>
például lehet szeletelni is...<br>
<div><br>
On 12/09/2012 06:49 PM, &quot;dr. Ván Lajos&quot; wrote:<br>
&gt; Kedves Öcsém-Uram! Azért kérdezd meg kedves feleségedet ezektől a<br>
&gt; &quot;pillanatokról&quot;. Irénke Nénéd maga dagasztja a kenyértésztát és<br>
&gt; keleszti, de nem pillantok alatt. Ha a saját dagasztás normaidejét<br>
&gt; analizáltad és valami forradalmi újítással csökkenteni tudod . Irénkének<br>
&gt; -akinek mondható, hogy talán van gyakorlata - is kell 10-15 perc. De<br>
&gt; ahol minden másnap dagasztanak a családnak, ott lehet, hogy elegendő<br>
&gt; lehet 8-12 perc. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy Te is intenzíven<br>
&gt; foglalkozol a háztartás rejtelmeivel&quot;.   Bátyád. ( Kösz a receptet,<br>
&gt; átadom az illetékesnek!)<br>
<br>
</div><div>--<br>
<br>
Üdvrivalgással:<br>
KEA.<br>
----<br>
Keszthelyi András<br>
f. adj.<br>
ÓE-(ex BMF, exx Bánki)-KGK-SZVI<br>
</div><div><div>_______________________________________________<br>
Grem mailing list<br>
<a href="mailto:Grem@turul.kgk.uni-obuda.hu" target="_blank">Grem@turul.kgk.uni-obuda.hu</a><br>
<a href="http://turul.kgk.uni-obuda.hu/mailman/listinfo/grem" target="_blank">http://turul.kgk.uni-obuda.hu/mailman/listinfo/grem</a><br>
</div></div></blockquote></div><br>