[Grem] Fwd: Mindenkinek tudni kell erről, aztán döntsön szabad akaratával!

"dr. Ván Lajos" lajosvan at hdsnet.hu
2012. Dec. 9., V, 18:49:02 CET


Kedves Öcsém-Uram! Azért kérdezd meg kedves feleségedet ezektől a 
"pillanatokról". Irénke Nénéd maga dagasztja a kenyértésztát és 
keleszti, de nem pillantok alatt. Ha a saját dagasztás normaidejét  
analizáltad és valami forradalmi újítással csökkenteni tudod . Irénkének 
-akinek mondható, hogy talán van gyakorlata - is kell 10-15 perc. De 
ahol minden másnap dagasztanak a családnak, ott lehet, hogy elegendő 
lehet 8-12 perc. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy Te is intenzíven 
foglalkozol a háztartás rejtelmeivel".   Bátyád. ( Kösz a receptet, 
átadom az illetékesnek!)

012.12.08. 18:27 keltezéssel, KEA írta:
>> Jajj ne.... ez bolond....
>>>      mindenesetre kötelező elolvasni!
> De ha a szintetikus szarokat, izé, szereket igyekszünk a lehető
> legalacsonyabb szintre csökkenteni az életünkben, az viszont nem árt.
> Nyilván nem tudunk kivonulni a társadalomból -- mondjuk -- a
> Kelemen-havasok egy eldugott völgyébe vagy egy apró csendes-óceáni
> sziget dzsungelébe*, de nem muszáj pl. fornettiket enni, általában minél
> inkább feldolgozott, ipari jellegű a kaja, annál gyanúsabb. Lehet igazi
> tejet venni háztól vagy automatából vagy mobil tejeskocsiból -- egyre
> többfelé van --, igazi kenyeret enni (Lipóti pékség vagy otthon
> pillanatok alatt készíthető) satöbbi. Ki-ki józan esze és lehetőségei
> között teremtse meg az összhangot.
>
> Házi zsömle:
> 5 dkg vaj felolvasztva
> 2,5-3 dl tej, akár aludttej,
> 2,5-2 dl víz (összesen 5 dl tej+víz)
> 3 mokkáskanál só
> ugyanannyi cukor
> 92 dkg liszt (BL-55 finomliszt, benne esetleg teljes rozsliszt 5-15 dkg
> vagy ízlés szerint)
> 2,5 dkg élesztő
>
> Akinek van kenyércsináló gépe, rakja bele dagasztóprogrammal (sütés
> nélkül), akinek nincs, annak van konyhai robotgépe, akinek nincs, az tud
> tésztát dagasztani;)
>
> Csinálsz belőle 16 kis gombócot, ez a "normál" tepsiben 4x4, 220 C fokon
> 20-25 perc alatt megsül. Ha sütés előtt megkened a tetejét egy kis
> tojással, még szép fényes is lesz. Ugyancsak sütés előtt még hagyhatod a
> langyos sütőben 10-20 percet kelni. Ha nem akarsz zsömléket
> gömbölyíteni, de van sütőformád, megsütheted kenyérnek is -- a gépben
> nem lesz jó, mert a gép térfogatához képest túlkel.
>
> Jó kísérletezést, jó étvágyat!
>
>
> === === ===
> [*] Nem is annyira nyilvánvaló. L. Heyerdahl: Fatu Hiva.
>



További információk a(z) Grem levelezőlistáról