[Grem] Fwd: Mindenkinek tudni kell erről, aztán döntsön szabad akaratával!

KEA kea at turul.banki.hu
2012. Dec. 8., Szo, 18:27:40 CET


> Jajj ne.... ez bolond....
>>     mindenesetre kötelező elolvasni!

De ha a szintetikus szarokat, izé, szereket igyekszünk a lehető
legalacsonyabb szintre csökkenteni az életünkben, az viszont nem árt.
Nyilván nem tudunk kivonulni a társadalomból -- mondjuk -- a
Kelemen-havasok egy eldugott völgyébe vagy egy apró csendes-óceáni
sziget dzsungelébe*, de nem muszáj pl. fornettiket enni, általában minél
inkább feldolgozott, ipari jellegű a kaja, annál gyanúsabb. Lehet igazi
tejet venni háztól vagy automatából vagy mobil tejeskocsiból -- egyre
többfelé van --, igazi kenyeret enni (Lipóti pékség vagy otthon
pillanatok alatt készíthető) satöbbi. Ki-ki józan esze és lehetőségei
között teremtse meg az összhangot.

Házi zsömle:
5 dkg vaj felolvasztva
2,5-3 dl tej, akár aludttej,
2,5-2 dl víz (összesen 5 dl tej+víz)
3 mokkáskanál só
ugyanannyi cukor
92 dkg liszt (BL-55 finomliszt, benne esetleg teljes rozsliszt 5-15 dkg
vagy ízlés szerint)
2,5 dkg élesztő

Akinek van kenyércsináló gépe, rakja bele dagasztóprogrammal (sütés
nélkül), akinek nincs, annak van konyhai robotgépe, akinek nincs, az tud
tésztát dagasztani;)

Csinálsz belőle 16 kis gombócot, ez a "normál" tepsiben 4x4, 220 C fokon
20-25 perc alatt megsül. Ha sütés előtt megkened a tetejét egy kis
tojással, még szép fényes is lesz. Ugyancsak sütés előtt még hagyhatod a
langyos sütőben 10-20 percet kelni. Ha nem akarsz zsömléket
gömbölyíteni, de van sütőformád, megsütheted kenyérnek is -- a gépben
nem lesz jó, mert a gép térfogatához képest túlkel.

Jó kísérletezést, jó étvágyat!


=== === ===
[*] Nem is annyira nyilvánvaló. L. Heyerdahl: Fatu Hiva.

-- 

Üdvrivalgással:
KEA.
----
Keszthelyi András
f. adj.
ÓE-(ex BMF, exx Bánki)-KGK-SZVI


További információk a(z) Grem levelezőlistáról