[Grem] A teljesen külföldi kézben levő élelmiszer kiskereskedelem .... nemzetbiztonsági kockázat is ...

Emoke Greschik greschem at gmail.com
2025. Már. 15., Szo, 16:39:32 CET


*TOVÁBBÍTVA:*

Évek óta a magyar gazdaság - és nemzetbiztonság - legnagyobb kitettsége
a teljesen külföldi kézben lévő élelmiszer-kiskereskedelem

Vadhajtások, 2025.03.14. -- Kőrösi Koppány
https://www.vadhajtasok.hu/2025/03/14/evek-ota-a-magyar-gazdasag-es-nemzetbiztonsag-legnagyobb-kitettsege-a-teljesen-kulfoldi-kezben-levo-elelmiszer-kiskereskedelem

Élelmiszer-infláció - újratöltve


*Évek óta a magyar gazdaság - és nemzetbiztonság - legnagyobb kitettsége a
teljesen külföldi kézben lévő élelmiszer-kiskereskedelem*.

Bár az Auchan már kisebbségi magyar tulajdonban, az
élelmiszer-kereskedelmi forgalom döntő többsége - 80%+ - külföldi
tulajdonú vállalkozások (Aldi, Lidl, Penny, Tesco, Spar, stb.) kezében van.

*Ez már önmagában nemzetbiztonsági kockázat *- gondoljunk arra, hogy ha az
árakat képesek egységesen magasan tartani, akkor az sem feltétlen
ördögtől való gondolat, hogy egyszercsak nem indulnak el az
elosztóközpontokból a teherautók egy szép hajnalon az üzletekbe...

Ami sokkal nagyobb baj, az a kereskedelmi lánc teljes vertikumának
külföldi kézbe kerülése.





*A magyar tulajdonú CBA (és Manna, és az összes többi kicsi) árai azért
magasabbak a külföldi tulajdonú boltokénál, mert az élelmiszer-feldolgozó
kapacitás is (egy-két nagyobb üzemet, és a végletekig a multiknak
kiszolgáltatott sok-sok kicsit leszámítva) a külföldi multik kezében van.*

Az elmúlt 15-20 évben a termelő - felvásárló - feldolgozó -
nagykereskedő - kiskereskedő láncból a multik a
"felvásárló-feldolgozó-nagykereskedő" elemet kiiktatták.

Tessék bátran megnézni egy Aldi, vagy egy Lidl polcán a terméket, ki
gyártja? Annyi kereskedelmi érzékük van, hogy nem azt írják rá, hogy
"Lidl konzerv" (mint pl. a Tesco a saját márkásoknál), sőt, lehet, hogy
a cég akár csak közvetetten sem a lánchoz tartozik, de egy biztos:
külföldi tulajdonban van, és valamilyen áttéten keresztül kötődik a
kereskedőhöz - nem véletlen ő a beszállító, és nem más.


*A multik ma már közvetlenül a termelőtől vásárolnak: markukban tartják a
termelőt is, a felvásárlási árakat ők diktálják*.

Ezzel az okos lépéssel ezek a kiskereskedelmi láncok nem csak a
logisztikát tették egyszerűbbé, nem csak a felvásárlási árakat tudják
kedvük szerint mélyre nyomni (mit tetszik gondolni, miért olcsóbb a
lengyel krumpli, mint a magyar?) de zsebre teszik a korábban a (magyar)
felvásárló, feldolgozó és nagykereskedő által hazavitt - és a magyar
költségvetésbe szépen leadózott - hasznot. Amit ügyes trükkökkel
kivisznek az országból - nemrég a Párbeszéd képviselője (nem mellesleg a
Covinus Egyetem tanára), Barabás Richárd mondta bele a kamerába egy
bizottsági ülésen, hogy mik is ezek a trükkök.

  (Ez a videó megtalálható az oldalamon)


*Tehát ma az élelmiszer-lánc egyetlen eleme, a termőföld az, ami magyar
kézben van*. Az azt művelő agrárcégek egy része is már burkoltan, vagy
nyíltan külföldi tulajdon.
*A magyar ember a saját földjén egyre többször már csak alkalmazott.*




*Mindaddig, amíg az élelmiszer-gazdaságban - hasonlóan a bankokhoz,
biztosítókhoz, energia-szektorhoz - nem sikerül magyar többségi tulajdont
szerezni, nem lehet tartósan és eredményesen küzdeni az élelmiszer-infláció
ellen.*

És nem, nem azért, mert az államnak kellene szabályoznia az árakat -
látjuk, hogy ez korlátos lehetőség.

Hanem egyrészt azért, mert ahol egy megfogható, nevén nevezhető
természetes személy a vállalkozás tulajdonosa, ott a becsület, a
tisztesség, a számonkérhetőség az üzleti folyamatok része. A
gyártulajdonosnak ki kell mennie az utcára, el kell mennie a gyerekéért
az iskolába: a szemébe kell néznie az embereknek a lakóhelyén.

Ahol egy külföldi - sok esetben már tőzsdére vitt - személytelen
tulajdonos alkalmazásában van a bármikor leváltható, "alacsony"
alapfizetésen tartott, és a cég nyereség-növekedésében bónusszal
érdekeltté tett (sok esetben nem is magyar) menedzsment, ott ezek az
elemek fel sem merülnek. Ott - ez a multi-szemlélet - kizárólag (és
bármi áron) a profit növelése a cél.De leginkább azért, mert a magyar
tulajdonos Magyarországon adózik.

*Ma Magyarországon minden megtermelt 100 forintból 60 adózatlanul hagyja el
az országot - és ez már üdítő a 2010-es 90%-hoz képest, nem  véletlenül áll
hazánk folyamatos, brutális támadás alatt: az a 30%  nagyon hiányzik
valakinek...*


*Több szektorban már sikeres a magyar tulajdon megteremtése,
visszaszerzése, talán nem elérhetetlen a magyar élelmiszer-ipar területén
sem.*

Addig pedig esszük a másod- (harmad- és negyed)osztályú élelmiszert, és
fizetjük érte a nyugati árak másfélszeresét úgy, hogy abból
Németországban, Franciaországban, Ausztriában lesz sima, kátyúmentes út,
tiszta és kényelmes vasút, steril kórházi váró...
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://turul.kgk.uni-obuda.hu/pipermail/grem/attachments/20250315/8f258868/attachment.html>


További információk a(z) Grem levelezőlistáról