[Grem] Fölfelé megy borban a gyöngy - A fröccs születésének története
KEA
kea at turul.banki.hu
2025. Jan. 11., Szo, 09:34:20 CET
A fröccs születésének története – Vörösmarty és Jedlik Ányos közös szürete
We Lova Budapest, 2024.07.18. -- Nagy Zsófia
https://welovebudapest.com/cikk/2024/07/18/gasztro-froccs-tortenete-bor-szoda-szikviz-vorosmarty-mihaly-jedlik-anyos/
Közel 180 éve született meg a fröccs, Fáy András borából, Jedlik Ányos
szódájából, Vörösmarty Mihály elnevezése alapján. Az ital, amelynek
közel 50 változata ismert, 2013 óta hungarikum, ami minden nyáron
aktuális, hiszen hűséges társ a kánikulában.
„Szőlőbor és – a nagy nyomással, szikvizes szifonfejjel ellátott
palackból, üvegből vagy ballonból kinyert – szikvíz (szódavíz) változó
arányú, közvetlenül a fogyasztás előtt készített keveréke.” Írja a 2013
óta hungarikumnak számító fröccsről a Magyar Értéktár. Bár a rómaiak is
fogyasztották a borecet és a víz keverékét, és német nyelvterületen is
ismert a Weinschorle vagy a Gemischt, az italnak igazi kultúrája
Magyarországon alakult ki.
A fröccs legfontosabb alapeleme a szódavíz, más néven szikvíz, amit a
közvélekedés Jedlik Ányos találmányának tart, ám a valóság közel sem
ennyire egyszerű. Arra, hogy mesterségesen is elegyíthetünk
szén-dioxiodot vízzel, Joseph Priestley jött rá 1767-ben, felfedezését
pedig többen is hatékonyan fejlesztették tovább, elsőként a svájci
Johann Jacob Schweppe, aki először csak orvosi célokra gyártott
szódavizet, majd Londonba költözött, és tönkre is ment, eladta a cégét,
ami azóta is működik, mindannyian ismerjük a Schweppes tonicokat.
Az egyszerű és nagyszerű megoldást, hogy szóda kerüljön a borba, Jedlik
forradalmasította.
1952
1952 (Fotó: Chuckyeager tumblr - Fortepan)
A bencés szerzetes, fizikus igazán sokoldalú elme volt, megalkotta az
első villanymotort, egyetemi katedrán ő szólalt meg először latin
helyett magyarul, de tőle származik a dinamóelv első leírása is,
legnépszerűbb találmánya azonban kétségtelenül az „apparatus
acidularis”, vagyis az ősszódagép. Jedlik egyébként ismerte a svájciak
kutatásait, de azok annyira őrizték találmányukat, hogy inkább önálló
úton indult el.
Jedlik Ányos
Jedlik Ányos (Fotó: Wikimedia Commons)
Jedlik szódavízgépe
Jedlik szódavízgépe (Fotó: Wikimedia Commons)
Találmánya a mai szódásszifonokhoz hasonló elven működött. A szódavíz
úgy keletkezik, hogy az alacsony hőmérsékletű ivóvízbe szén-dioxidot
juttatnak, ezt hívja a köznyelv szénsavnak, pedig valójában nem tiszta
szénsavról van szó. Jedlik találmányát először győri bencés kollégái
ismerhették meg, akik rendkívül üdítőnek találták a kissé csípős ízű
vizet. Sőt, mivel a rend a szőlőművelésben, a bortermelésben is élen
járt, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy már ekkor került a
kellemesen pezsgő szódába egy kis bor is. Mindenesetre 1841-ben a Magyar
Orvosok és Természetvizsgálók második nagygyűlésén Jedlik már így
ajánlja a szódát:
„...ha bor vagy citromlé hozzá töltetik, kellemes csípősségűvé válik.″
1930
1930 (Fotó: Palotai Klára - Fortepan)
Az új találmány egyébként 1830-ban Bécsben egy tudományos lapban
mutatkozott be, Jedlik ezek után még több mint 10 éven át
tökéletesítette a berendezést. Érdekes epizód, hogy bár a
hatásmechanizmust ekkor még nem ismerték, Jedlik sikerrel alkalmazta a
szódavizet az 1831-es győri kolerajárvány idején, ugyanis az savas
kémhatása miatt nem terjesztette a kórt, és a betegekre is jó hatással
volt. 1841-ben megkezdődött a szóda nagybani előállítása, szikvízüzemét
először Jedlik, később unokatestvére, Szabó Alajos vezette, a
vállalkozás megszűnéséig.
Fröccs születik
1842. október 5-én Fáy András fóti birtokára szüretelni hívta barátait,
akik között olyan kiválóságok szerepeltek, mint Vörösmarty Mihály és
Czuczor Gergely, aki elhívta unokatestvérét, Jedlik Ányost is. Jedlik
pedig vitte magával büszkeségét, a szikvízmasinát. Fáy fóti bora
jólesett a cimboráknak, olyannyira, hogy a történet egyik verziója
szerint Jedlik azért spriccelt végül egy kis szikvizet az italhoz, mert
Vörösmarty kezdett igen kapatos lenni.
1910
1910 (Fotó: Fortepan)
1925
1925 (Fotó: Major Lajos - Fortepan)
A költőnek mindenesetre nagyon ízlett a keverék, amit Jedlik
„spriccerként” mutatott be.
Vörösmarty túl németesnek találta ezt az elnevezést, ezért új
megoldással rukkolt elő: nevezzék fröccsnek! Költőnknek egyébként nem ez
volt az egyetlen irodalmi megnyilvánulása aznap, ugyanis állítólag ekkor
született Fóti dal című verse is, aminek kezdő soraival mindannyian
egyetérthetünk:
„Fölfelé megy borban a gyöngy; / Jól teszi. / Tőle senki e jogát el
/ Nem veszi.”
Így indult a fröccs hódító útjára, ennek köszönhető, hogy a Magyar
Értéktár leírása szerint Magyarországon 22 borvidéken mintegy 1000
szikvízgyártó működik. Külön fejezetet szentelhetnénk a szódagyártás
fejlődésének, a kisiparnak, amely erre az ágazatra épült, a szódás
lovától egészen a nagyobb vendéglátásban használt szódagépekig.
Budapesten például 60 év után, 2022-ben térdelt le a Baross utca
ikonikus szódásszifonüzlete, ami azóta is nagyon hiányzik a városból.
1967
1967 (Fotó: Kreszán Albert - Koczka András - Kemecsei József /
Középületépítő Vállalat - Fortepan)
Fröccstípusok
A fröccsnek mára több mint 50 fajtája ismert, a klasszikus, mindenki
által ismert kisfröccs, nagyfröccs, sportfröccs verziókon kívül az egyes
tájegységeken belül is változnak az elnevezések, de focimeccs, sőt
politikai esemény is volt már fröccs ihletője. A klasszikus változatokat
ebben az aránylag teljes gyűjtésben lehet megnézni, alább pedig néhány
kedvenc elnevezésünket gyűjtöttük össze:
fütty: A kisfröccsöt (1 dl bor + 1 dl szóda) József Attila
keresztelte át, szerinte ugyanis ennyit ihat meg egyszerre, egy füttyre
a szomjas ember
bivalycsók: a házmester (4 dl bor + 1 dl szóda) Csongrád megyei neve
Puskás-fröccs (vagy magyar–angol): Az emlékezetes 6:3 emlékére 6 dl
bor + 3 dl szóda
Újházy-fröccs: Szóda helyett kovászos uborka levét használjuk a borhoz
kukamosó vagy távolugrás: sóherfröccs néven is ismert – 1 dl bor +
9 dl szóda
bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
1950
1950 (Fotó: Bauer Sándor - Fortepan)
A fröccshöz szigorúan szóda és nem ásványvíz dukál, hiszen utóbbinak a
különböző sók miatt mellékíze lehet. De bármelyik típust választjuk is,
biztosan jól fog esni a nagy melegben.
Források:
Rózsa György: Magyar elsők – Ki, melyik, mikor és hol volt az
első?, I., Kossuth Kiadó, 2009
Index.hu
Economx.hu
Magyar Értéktár
Csepel.info
Fröccs lexikon
(Borítókép: Ráday Mihály - Fortepan)
--
Üdvrivalgással:
KEA.
További információk a(z) Grem levelezőlistáról