[Grem] Don Bosco figyeli a falról a budakalászi cukrászda vendégeit
Emoke Greschik
greschem at gmail.com
2020. Júl. 6., H, 22:21:30 CEST
Cukrászda Budakalászon, ahol a falról Don Bosco figyel
Hazai <https://www.magyarkurir.hu/hazai> – 2020. július 6., hétfő | 19:40
https://www.magyarkurir.hu/hirek/tobb-mint-fagyi-cukraszda-budakalaszon-ahol-falrol-don-bosco-figyel
26
A Gerbeaud legendás cukrászaitól tanult mesterségbeli tudással, jó
alapanyagokkal készült finomságok várják július 4. óta Budakalász
központjában, a Valdocco cukrászdában a vendégeket. A megáldáson
kóstolhattuk meg fagylaltjukat.
A kis üzletet barátok töltik meg, *a bolt ünnepélyes megáldásár*a gyűltek
össze. Közösségi társuk – Rüsics István cukrászmester – Budakalászon
cukrászdát nyitott. „Kora reggel elmentem fogorvoshoz, hogy délelőtt már
ehessek fagylaltot” –* az olasz és magyar felmenőkkel is bíró Depaula
Flavio plébániai kormányzó szavai komoly dicséretet jelentenek a Valdocco –
Finomságok szeretettel nevet viselő cukrászdának*. A Rüsics István és
családja elkötelezettsége révén a szaléziakhoz kötődő vállalkozás
Budakalász központjában, a Petőfi téren nyitott cukrászdát. A mesterséget a
Gerbeaud-ban elsajátító cukrász tudja a jó fagylalt titkát. Éveken át a top
tízben voltak Budapesten.
Ám a Valdocco többről szól, mint jó fagylaltról, finom süteményről és
kávéról. *A belépővel kereszt néz szembe, Bosco Szent János figyel a
falról, a polcon „Don Bosco neked is üzen” felirattal a szent mondásait
tartalmazó doboz*. „Itt is meg kell jeleníteni, hova tartozunk, mit
gondolunk a világról” – magyarázza a mester, és elmondja, mennyi kérdést
kap vendégeitől, és ez már beszélgetési alap. István a napi munka során
mindig talál alkalmat, hogy kijöjjön a vendégek közé. Most is szívesen
beszélget, az arcán ott a mosoly. *„Mi úgy szeretnénk evangelizálni, hogy
lássák, örömünk van. Boldog ember vagyok, a családom egészséges, boldog, 35
éve tartó házasságban feleségemmel három gyereket neveltünk fel, unokám
van. A Szent József Társaskör aktív tagja vagyok. Szeretem a munkám. Amit
elkészítek, és ahogy beszélek, az mutassa meg, mi ad nekem naponta erőt”* –
fogalmazza meg, mit jelent számára ez az evangelizáció.
*A Valdocco a találkozásról is szól. Erről **beszél a megáldás során
Depaula Flavio*. „Nektek a reményt és a szeretetet kell megerősíteni. A mai
korban, ahol én és a telefonom, én és a gépem, én és a tabletem kapcsolata
uralkodik, mindez megszűnik egy időre.* Emberek jönnek ide vásárolni, olyan
dolgokat vesznek, amikben ott a ti kezetek munkája, és ott a ti
szeretetetek. Fontos, hogy ma mindenki keresse, hogyan tud evangelizálni. A
párbeszéd, a találkozás olyan emberekkel, akik nemcsak magukat keresik,
adni tud a másiknak.” *Flavio atya szerint Rüsics István ezek közé
tartozik. „Tud közeledni az emberekhez, kérdezni. *Kevés olyan üzlet van,
ahol szent van a falon, de ma már a kereszt is ritkaság, ez is mutatja, itt
másról is van szó. Jézusról és az Egyház egy nagy szentjéről. Ha az emberek
rá tudnak tekinteni, és tudnak mindennap a kereszttől indulni, Don Bosco
pártfogását kérve, akkor tudnak keresztény tanúságot tenni.”*
*A név, Valdocco – vértanúk völgye, ahol három római katona szenvedett
vértanúságot – is Don Boscóhoz kötődik. Így hívják Torinónak azt a
városrészét, ahol az első szalézi ház állt, és ma ott van a Segítő Szűz
Mária-bazilika.*
*A családi vállalkozás jelenleg két cukrászdában működik. Az elsőt hét
évvel ezelőtt nyitották az Astoriánál*. A turizmus ellehetetlenülése hozta
az előremenekülés gondolatát, hogy üzletet nyissanak az agglomerációban.*
Rüsics Istvántól nem idegen az újrakezdés*. *Húsz évvel ezelőtt a
Horn-kormány gazdaságpolitikája nehéz helyzetbe hozta **a családot.
**„Feleségemmel
az újlaki plébániai karitászban dolgoztunk, jó kapcsolatban voltunk a
szaléziakkal. Ők vetették fel az ötletet, hogy osztrák plébániák mintájára
készüljek vasárnaponként süteményekkel, amiket a mise után eladhatunk.
Ábrahám Béla SDB, az akkori házfőnök befogadott a Bécsi úton. Ebből tudott
túlélni a család.”* *Néhány hónapra rá a szaléziak konyháján kezdtek el
dolgozni, és 18 éven át a rendezvényeiket látták el süteményekkel, míg a
vasárnapi eladásból Böjte Csaba gyermekeit támogatták.*
*A megáldást kóstoló követte. Mintegy húszféle ízből – köztük klasszikusok
és különlegességek – nem volt könnyű választani. Rüsics István szerint a
finom fagylalt garanciája a jó alapanyag. *Vaj, tejszín, akkor is, ha a
kókuszzsír lényegesen olcsóbb, igazi gyümölcs, nem pedig aroma. A
klasszikusok mellett fontosnak tartja, hogy kipróbáljon új dolgokat, de nem
feltétlenül akar mindenben haladni a trenddel. * Kihagyhatatlan
különlegesség a pisztáciafagylalt, amelynek lényege a finomra őrölt, majd
sajtolt magból készült sűrítmény. Ezt picit megsózzák, így „kiadja az
ízét”.*
*Hosszan tart a kóstolás. Folyik a beszélgetés a Petőfi téri kis üzletben.
„Törzsvevők leszünk” – búcsúznak az első vendégek.*
*Fotó: Merényi Zita*
*Trauttwein Éva/Magyar Kurír*
<http://www.avg.com/email-signature?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=webmail>
Mentes
a vírusoktól. www.avg.com
<http://www.avg.com/email-signature?utm_medium=email&utm_source=link&utm_campaign=sig-email&utm_content=webmail>
<#DAB4FAD8-2DD7-40BB-A1B8-4E2AA1F9FDF2>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://turul.kgk.uni-obuda.hu/pipermail/grem/attachments/20200706/0dbe4e64/attachment.html>
További információk a(z) Grem levelezőlistáról