[Grem] A boltok polcain található őrölt paprikák túlnyomó többsége ehetetlen

"dr. Ván Lajos" lajosvan at hdsnet.hu
2012. Nov. 26., H, 18:45:18 CET


Kedves Öcsém-Uram!  Ha szükségetek van megfelelő minőségű paprikára írj, 
hogy mennyi kellene. Talán tudok megbízható helyről szerezni. *Bátyád.*
> A boltok polcain található őrölt paprikák túlnyomó többsége ehetetlen
>
> kuruc.info, 2012.11.26. -- (Kossuth Rádió nyomán)
> http://kuruc.info/r/6/104545/
>
>
> Avas, ehetetlen, fűrészpor ízű, savanyú, szemétbe való -- ezek a
> minősítések olvashatóak a Magyar Gasztronómiai Egyesület őrölt paprikák
> minőségét vizsgáló őszi tesztjének eredményei között. A nemrég
> nyilvánosságra hozott elemzés szerint tizenkilenc csonkaországi,
> felvidéki és délvidéki paprikából csak hét volt értékelhető. A legjobb
> minősítést egy délvidéki, bezdáni termelő, Kiss György paprikája kapta.
>
> Az egyesület közlése szerint a magyar konyha megingathatatlan alapját
> képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer
> tesztjét hónapokig szervezték. Beszereztek kommersz termékeket ABC-kből,
> szupermarketekből, vettek piacon kistermelőit, kaptak kéz alól és
> határon túlról. Így jött össze a vizsgálatra a tizenkilenc paprika.
>
> A teszt során laboratóriumban megmérték a minták szemcsefinomságát és
> színanyagtartalmát, valamint a vizsgálat része volt a kóstolás is. A
> vakteszthez a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés
> nélkül kerültek a bírálók elé. Az egyesület szerint az eredmény igen
> lehangoló lett: a tizenkilenc mintából tizenkettőt, a boltiak túlnyomó
> többségét azonnal ki kellett zárni: keserű, avas, használhatatlan
> anyagoknak bizonyultak. Az eredmény gyászos, sőt gyalázatos. A magyar
> élelmiszeripar leghíresebb, legtöbbre tartott terméke ma gyakorlatilag
> nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nem egyszerűen nem
> megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek --
> olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.
>
> A paprikateszt végeredménye
>
> 1. Kiss György paprikája, Bezdán - Délvidék
> 2. Rubin, Szeged
> 3. Pákay Mária, Paks
> 4. Kasnyánszki János, Jászberény
> 5. Martinkó István, Kiskőrös
> 6. Maspoma, Felvidék
> 7. Hódiné, Szeged-Szentmihály
> A többi paprikamintát a bírálók értékelhetetlennek nyilvánították.
>
> Kiss György gazdálkodó a Hajnal-tájban elmondta, igencsak meglepődött,
> amikor megtudta, hogy utcahosszal az ő terméke nyerte a versenyt. Kiss
> György szerint a jó őrölt paprika titka, hogy jó legyen a nyersanyag. A
> gazdálkodó cége, amely csak saját termelésű paprikákat szárít le, 25-30
> holdon termeszti a növényt, és csak az érett, egészséges, mély piros
> paprikákat, a termés mintegy 70 százalékát szedik le. A maradék
> fűszeralapanyagot leadják a nagyvállalatoknak, illetve ha erre nincs
> lehetőség, akkor beszántják a földön hagyott paprikát.
>
> Kiss György hangsúlyozta, a területükön ugyan használnak műtrágyát és
> öntözik is, de a gaz ellen semmiféle herbicidet, vagyis gyomirtót nem
> használnak, a nemkívánatos növényeket kézi kapálással távolítják el. Az
> őrölt paprikájukban ezért nem találtak a laboratóriumi elemzés során
> vegyszereket. A kiváló eredmény húszéves idegfeszítő munka eredménye,
> "mert mindig arra törekedtek, hogy minőség legyen". Nagy a konkurencia,
> nemcsak távolabb, hanem az egyéb helyi, bezdáni termelők részéről is,
> ezért muszáj volt jó minőséget előállítaniuk, hogy el tudják adni --
> fogalmazott a gazdálkodó. A délvidéki termelő szerint az is fontos a
> minőséghez, hogy a paprikákat kézzel válogatják és csumázzák, amit a
> nagyüzemek nem tesznek meg, mert a szár eltávolítása jelentős
> pluszmunkát igényel.
>
> A terméküket mindig könnyen tudják értékesíteni, viszik Magyarországról,
> de rengeteget küldenek gyorspostával Belgrádba és Újvidékre is, valamint
> távolabbi helyekre, Németországba, Kanadába, Ausztráliába is. A messzi
> vevők pedig visszajeleznek, hogy bezdáni paprikájukkal csak ünnepi
> alkalmakkor főznek -- tette hozzá Kiss György vajdasági termelő a
> Hajnal-tájban.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://turul.kgk.uni-obuda.hu/pipermail/grem/attachments/20121126/bd2e6a0a/attachment.html 


További információk a(z) Grem levelezőlistáról