<html>
  <head>
    <meta content="text/html; charset=ISO-8859-2"
      http-equiv="Content-Type">
  </head>
  <body text="#000000" bgcolor="#FFFFFF">
    <div class="moz-cite-prefix">Kedves Öcsém-Uram!  Ha szükségetek van
      megfelelő minőségű paprikára írj, hogy mennyi kellene. Talán tudok
      megbízható helyről szerezni. <b>Bátyád.</b><br>
    </div>
    <blockquote cite="mid:50B3A451.3030802@turul.banki.hu" type="cite">
      <pre wrap="">A boltok polcain található őrölt paprikák túlnyomó többsége ehetetlen

kuruc.info, 2012.11.26. -- (Kossuth Rádió nyomán)
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://kuruc.info/r/6/104545/">http://kuruc.info/r/6/104545/</a>


Avas, ehetetlen, fűrészpor ízű, savanyú, szemétbe való -- ezek a
minősítések olvashatóak a Magyar Gasztronómiai Egyesület őrölt paprikák
minőségét vizsgáló őszi tesztjének eredményei között. A nemrég
nyilvánosságra hozott elemzés szerint tizenkilenc csonkaországi,
felvidéki és délvidéki paprikából csak hét volt értékelhető. A legjobb
minősítést egy délvidéki, bezdáni termelő, Kiss György paprikája kapta.

Az egyesület közlése szerint a magyar konyha megingathatatlan alapját
képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer
tesztjét hónapokig szervezték. Beszereztek kommersz termékeket ABC-kből,
szupermarketekből, vettek piacon kistermelőit, kaptak kéz alól és
határon túlról. Így jött össze a vizsgálatra a tizenkilenc paprika.

A teszt során laboratóriumban megmérték a minták szemcsefinomságát és
színanyagtartalmát, valamint a vizsgálat része volt a kóstolás is. A
vakteszthez a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés
nélkül kerültek a bírálók elé. Az egyesület szerint az eredmény igen
lehangoló lett: a tizenkilenc mintából tizenkettőt, a boltiak túlnyomó
többségét azonnal ki kellett zárni: keserű, avas, használhatatlan
anyagoknak bizonyultak. Az eredmény gyászos, sőt gyalázatos. A magyar
élelmiszeripar leghíresebb, legtöbbre tartott terméke ma gyakorlatilag
nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nem egyszerűen nem
megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek --
olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.

A paprikateszt végeredménye

1. Kiss György paprikája, Bezdán - Délvidék
2. Rubin, Szeged
3. Pákay Mária, Paks
4. Kasnyánszki János, Jászberény
5. Martinkó István, Kiskőrös
6. Maspoma, Felvidék
7. Hódiné, Szeged-Szentmihály
A többi paprikamintát a bírálók értékelhetetlennek nyilvánították.

Kiss György gazdálkodó a Hajnal-tájban elmondta, igencsak meglepődött,
amikor megtudta, hogy utcahosszal az ő terméke nyerte a versenyt. Kiss
György szerint a jó őrölt paprika titka, hogy jó legyen a nyersanyag. A
gazdálkodó cége, amely csak saját termelésű paprikákat szárít le, 25-30
holdon termeszti a növényt, és csak az érett, egészséges, mély piros
paprikákat, a termés mintegy 70 százalékát szedik le. A maradék
fűszeralapanyagot leadják a nagyvállalatoknak, illetve ha erre nincs
lehetőség, akkor beszántják a földön hagyott paprikát.

Kiss György hangsúlyozta, a területükön ugyan használnak műtrágyát és
öntözik is, de a gaz ellen semmiféle herbicidet, vagyis gyomirtót nem
használnak, a nemkívánatos növényeket kézi kapálással távolítják el. Az
őrölt paprikájukban ezért nem találtak a laboratóriumi elemzés során
vegyszereket. A kiváló eredmény húszéves idegfeszítő munka eredménye,
"mert mindig arra törekedtek, hogy minőség legyen". Nagy a konkurencia,
nemcsak távolabb, hanem az egyéb helyi, bezdáni termelők részéről is,
ezért muszáj volt jó minőséget előállítaniuk, hogy el tudják adni --
fogalmazott a gazdálkodó. A délvidéki termelő szerint az is fontos a
minőséghez, hogy a paprikákat kézzel válogatják és csumázzák, amit a
nagyüzemek nem tesznek meg, mert a szár eltávolítása jelentős
pluszmunkát igényel.

A terméküket mindig könnyen tudják értékesíteni, viszik Magyarországról,
de rengeteget küldenek gyorspostával Belgrádba és Újvidékre is, valamint
távolabbi helyekre, Németországba, Kanadába, Ausztráliába is. A messzi
vevők pedig visszajeleznek, hogy bezdáni paprikájukkal csak ünnepi
alkalmakkor főznek -- tette hozzá Kiss György vajdasági termelő a
Hajnal-tájban.
</pre>
    </blockquote>
    <br>
  </body>
</html>