<div dir="ltr">
<div>Ezt a kiegészítést kaptam édesapámtól, amit most továbbítok:</div><div><br></div><div>
<p>Még egy-két (áltudományos) kiegészítés:</p>
<p>A tejjel feltöltött üveget a rácsavarható fedővel le kell zárni. A 
feltöltés szintje 1-1,5 cm-el legyen a fedél alatt. A környezeti 
hőmérséklet függvényében a kocsonyásodás előbb, vagy később következik 
be, tehát érdemes a rátöltés viselkedését (híg-e, vagy kezd-e 
kocsonyásodni) meg- megnézni, és aszerint betenni a hűtőbe, ahol az 
áthűlés során még egy ideig folyik a fermentálódás. </p>
<p>A lezárás azért szükséges, mert a biokémiai átalakulás során fejlődő 
széndioxid nyomás alatt maradjon. Ha CO2 el tud távozni a beoltott anyag
 gyorsabban és esetenként előnytelenül érik, savó válik ki.</p>
<p>A szerint joghurtot, vagy kefirt használunk oltóanyagnak, az eredmény
 is változik. Ha tejföllel oltunk, akkor eludttej lész az eredmény.  </p>

</div>

<br></div><br><div class="gmail_quote gmail_quote_container"><div dir="ltr" class="gmail_attr">On Fri, Jun 20, 2025 at 1:31 PM Emoke Greschik <<a href="mailto:greschem@gmail.com">greschem@gmail.com</a>> wrote:<br></div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0px 0px 0px 0.8ex;border-left:1px solid rgb(204,204,204);padding-left:1ex"><div dir="ltr"><div>A múltkori levélben kimaradt egy lépés. Most pótolva. </div><div><br></div><div>
<div>A boltban nagyon drágán megvehető kefír helyett így lehet OTTHONI KEFÍRT előállítani. Mi évek óta ilyen kefírt eszünk.</div><div><br></div><div>- vásárolj egy doboz kaukázusi kefírt (ami élőflórás)-</div><div>- öntsd ELOSZTVA  üres (mi kisebbekbe szoktuik) befőttes üvegekbe + TÖLTSD FEL A BEFŐTTES ÜVEGEKET (tartós) TEJJEL </div><div>- szobahőmérsékleten / konyha asztalon  hagyd állni addig, amíg kocsonyás nem lesz,</div><div>- ekkor tedd a hűtőbe, majd étkezéskor fogyaszd el,</div><div>- azonban a befőttes üveget EL NE MOSD!, hanem a kiürített befőttes üveg falán megült kefír maradékot hagyd az üvegben,</div><div>- önts rá, akár tartós tejet is (mi nem veszünk friss tejet, hanem tartósat),</div><div>- addig hagyd szobahőmérsékleten állni, amíg kocsonyás nem lesz,</div><div>- be a hűtőbe,</div><div>- és minden előlről ... </div>

<br></div></div>
</blockquote></div>