<div dir="ltr">
<h1><a href="https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek">Magyar önkéntesek főztek Róma szegényeinek</a></h1>
                                                    <div><a href="https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek">https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek</a></div><div><br></div>
                                                                            <div>                            </div>
                        

                        <div class="gmail-info">
                            <div>
                                                            </div>
                            
                        </div>


                        
                        <div id="gmail-articlecontent"><div class="gmail-lead">
    Akik kaptak az ételekből, a legfinomabbnak mondták az ÍzvadÁszok menüjét.</div>

                

        

<div class="gmail-text">
                                        <p><span style="background-color:rgb(234,209,220)"><b>Tömött </b></span><span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>sorok </b><b>vártak</b></span> Róma 
belvárosában <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata készítette meleg ünnepi 
ebéd</b><span style="background-color:rgb(255,255,255)">re </span><b>hétfőn, miután 2015-től hagyománnyá vált, hogy minden évben 
január 6-án a Szent Egyed közösség római konyháján a magyar amatőr 
szakácscsapat főz a rászorulóknak.</b></span> Olasz kérésre az idei asztalokra 
<span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>gulyásleves </b></span>került. Desszertként az Olaszországban nem ismert 
<span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>szaloncukrot és a Cserpes Sajtműhely Trudijá</b><span style="background-color:rgb(255,255,255)">t<b> </b></span></span>osztották szét, ami 
szintén rendkívüli finomságnak számít Rómában.</p>

<p><strong>Türelmetlenül várták a magyar ízeket</strong></p>

<p>Az olasz főváros központi Trastevere negyedében található 
szegénykonyhán tömött sorokban várakoztak a magyarok főzte ünnepi 
ebédre. Eredetileg mintegy ötszáz embert vártak, de sokkal többen 
voltak: a sorban állók elmondták, a magyarok főznek a legjobban, ezért 
már várták a vízkereszti ebédet. Végül még az udvaron is asztalt kellett
 felállítani, de még így sem fért el mindenki. <span style="background-color:rgb(217,234,211)"><span style="background-color:rgb(255,255,255)">Magyar László, az 
ÍzvadÁszok csapatának vezetője az MTI-nek beszámolt arról, hogy </span><b>az idén 
is mindent Magyarországról szállítottak Rómába a 40 kilogramm 
marhahústól a 15 kilogramm hagymán át egészen a nyolcvan literes 
lábasokig.</b></span></p>

<p>Hangsúlyozta, <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>az ÍzvadÁszok továbbra is missziójuknak tartják a 
rászorulók segítését</b></span>. <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>A Szent Egyed közösséggel kialakított 
együttműködés keretében immáron hagyománnyá vált, hogy december 24-én 
Kapuváron, 25-én a közösség budapesti templomában rendezett ünnepi 
ebédet készítik el, majd vízkeresztkor már a Vatikánnal szomszédos 
konyhán főznek szeretetebédet</b></span>. Magyar Lászlóné Pócza Katalin a hatalmas,
 szintén Magyarországról hozott fehérkenyeret szeletelte fel, ami az 
ebédvendégek szerint szintén nagyon finom volt.</p>

<p><span style="background-color:rgb(208,224,227)"><b>Hámori György kapuvári polgármester elmondta, hogy az ÍzvadÁszok 
mögött<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> a város egésze felsorakozik, amikor segítésről van szó</span>. Kiemelte 
<span style="background-color:rgb(255,242,204)">az önkormányzat támogatását</span>, valamint<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> a kapuvári vállalkozók nyújtotta 
segítség</span>et, akik ingyen adják a pirospaprikát, a főzéshez használt 
vizet, a kenyeret és a savanyúságot is</b></span>. Kifejtette, a már hatodik 
alkalommal megrendezett <span style="background-color:rgb(208,224,227)"><b>római jótékonysági szolgálat<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> <em>„közösséget teremtett”</em></span>: </b></span>2015-ben egy asztalnál elfért a támogatók száma, azóta azonban <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>megszámlálni is nehéz, hányan igyekeznek segíteni.</b></span></p>



<p>A polgármester kiemelte, hogy az adventi időszakban indult el az 
ÍzvadÁszok és a város a Szeretet szigete nevű kezdeményezése, amellyel 
tartós élelmiszereket gyűjtenek az erre rászorulóknak. A szekrény pedig,
 ahol az élelmiszert névtelenül ott lehet hagyni, sohasem üres.</p>

<p><strong>Jelentős a magyar segítség</strong></p>

<p>Marco Sala, a római Szent Egyed közösség egyik vezetője kifejtette, hogy a magyarok már megszokott vízkereszti érkezése <em>„nem jelképes, hanem nagyon is konkrét és jelentős segítségnek számít”</em>, hiszen ízletes ünnepi étel kerül a római szegények asztalára minden január 6-án. <em>„A
 rászorulóknak nyújtott segítség, a közös ebéd is hozzájárul egy 
összetartóbb Európa megépítéséhez. A magyarok ráadásul jól főznek, 
nagyon finom ételt készítenek és <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><span style="background-color:rgb(255,255,255)">az a tudat, hogy magyar barátaink több 
mint ezer kilométert megtesznek csak azért, hogy ünnepet hozzanak a 
hideg téli napokban a római utcákon élők életébe, önmagában vigasz”</span></span></em><span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>
 </b></span>–jelentette ki Marco Sala. A menza falára kartonlapra írt felirat 
hirdette, hogy az ebédvendégek köszönik a magyarok segítségét.</p>

<p>A Szent Egyed közösség 1988 óta működő trasteverei konyháján napi 
ezer ételadagot osztanak szét. <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>A rászorulók</b></span> <span style="background-color:rgb(217,234,211)"><b>75 százaléka a római utcákon
 élő külföldi.</b></span></p>

<p>(MTI)</p>

                        </div></div>

</div>