<div dir="ltr">
<h1><a href="https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek">Magyar önkéntesek főztek Róma szegényeinek</a></h1>
<div><a href="https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek">https://mandiner.hu/cikk/20200106_magyar_onkentesek_foztek_roma_szegenyeinek</a></div><div><br></div>
<div> </div>
<div class="gmail-info">
<div>
</div>
</div>
<div id="gmail-articlecontent"><div class="gmail-lead">
Akik kaptak az ételekből, a legfinomabbnak mondták az ÍzvadÁszok menüjét.</div>
<div class="gmail-text">
<p><span style="background-color:rgb(234,209,220)"><b>Tömött </b></span><span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>sorok </b><b>vártak</b></span> Róma
belvárosában <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata készítette meleg ünnepi
ebéd</b><span style="background-color:rgb(255,255,255)">re </span><b>hétfőn, miután 2015-től hagyománnyá vált, hogy minden évben
január 6-án a Szent Egyed közösség római konyháján a magyar amatőr
szakácscsapat főz a rászorulóknak.</b></span> Olasz kérésre az idei asztalokra
<span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>gulyásleves </b></span>került. Desszertként az Olaszországban nem ismert
<span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>szaloncukrot és a Cserpes Sajtműhely Trudijá</b><span style="background-color:rgb(255,255,255)">t<b> </b></span></span>osztották szét, ami
szintén rendkívüli finomságnak számít Rómában.</p>
<p><strong>Türelmetlenül várták a magyar ízeket</strong></p>
<p>Az olasz főváros központi Trastevere negyedében található
szegénykonyhán tömött sorokban várakoztak a magyarok főzte ünnepi
ebédre. Eredetileg mintegy ötszáz embert vártak, de sokkal többen
voltak: a sorban állók elmondták, a magyarok főznek a legjobban, ezért
már várták a vízkereszti ebédet. Végül még az udvaron is asztalt kellett
felállítani, de még így sem fért el mindenki. <span style="background-color:rgb(217,234,211)"><span style="background-color:rgb(255,255,255)">Magyar László, az
ÍzvadÁszok csapatának vezetője az MTI-nek beszámolt arról, hogy </span><b>az idén
is mindent Magyarországról szállítottak Rómába a 40 kilogramm
marhahústól a 15 kilogramm hagymán át egészen a nyolcvan literes
lábasokig.</b></span></p>
<p>Hangsúlyozta, <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>az ÍzvadÁszok továbbra is missziójuknak tartják a
rászorulók segítését</b></span>. <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>A Szent Egyed közösséggel kialakított
együttműködés keretében immáron hagyománnyá vált, hogy december 24-én
Kapuváron, 25-én a közösség budapesti templomában rendezett ünnepi
ebédet készítik el, majd vízkeresztkor már a Vatikánnal szomszédos
konyhán főznek szeretetebédet</b></span>. Magyar Lászlóné Pócza Katalin a hatalmas,
szintén Magyarországról hozott fehérkenyeret szeletelte fel, ami az
ebédvendégek szerint szintén nagyon finom volt.</p>
<p><span style="background-color:rgb(208,224,227)"><b>Hámori György kapuvári polgármester elmondta, hogy az ÍzvadÁszok
mögött<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> a város egésze felsorakozik, amikor segítésről van szó</span>. Kiemelte
<span style="background-color:rgb(255,242,204)">az önkormányzat támogatását</span>, valamint<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> a kapuvári vállalkozók nyújtotta
segítség</span>et, akik ingyen adják a pirospaprikát, a főzéshez használt
vizet, a kenyeret és a savanyúságot is</b></span>. Kifejtette, a már hatodik
alkalommal megrendezett <span style="background-color:rgb(208,224,227)"><b>római jótékonysági szolgálat<span style="background-color:rgb(255,242,204)"> <em>„közösséget teremtett”</em></span>: </b></span>2015-ben egy asztalnál elfért a támogatók száma, azóta azonban <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>megszámlálni is nehéz, hányan igyekeznek segíteni.</b></span></p>
<p>A polgármester kiemelte, hogy az adventi időszakban indult el az
ÍzvadÁszok és a város a Szeretet szigete nevű kezdeményezése, amellyel
tartós élelmiszereket gyűjtenek az erre rászorulóknak. A szekrény pedig,
ahol az élelmiszert névtelenül ott lehet hagyni, sohasem üres.</p>
<p><strong>Jelentős a magyar segítség</strong></p>
<p>Marco Sala, a római Szent Egyed közösség egyik vezetője kifejtette, hogy a magyarok már megszokott vízkereszti érkezése <em>„nem jelképes, hanem nagyon is konkrét és jelentős segítségnek számít”</em>, hiszen ízletes ünnepi étel kerül a római szegények asztalára minden január 6-án. <em>„A
rászorulóknak nyújtott segítség, a közös ebéd is hozzájárul egy
összetartóbb Európa megépítéséhez. A magyarok ráadásul jól főznek,
nagyon finom ételt készítenek és <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><span style="background-color:rgb(255,255,255)">az a tudat, hogy magyar barátaink több
mint ezer kilométert megtesznek csak azért, hogy ünnepet hozzanak a
hideg téli napokban a római utcákon élők életébe, önmagában vigasz”</span></span></em><span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>
</b></span>–jelentette ki Marco Sala. A menza falára kartonlapra írt felirat
hirdette, hogy az ebédvendégek köszönik a magyarok segítségét.</p>
<p>A Szent Egyed közösség 1988 óta működő trasteverei konyháján napi
ezer ételadagot osztanak szét. <span style="background-color:rgb(255,242,204)"><b>A rászorulók</b></span> <span style="background-color:rgb(217,234,211)"><b>75 százaléka a római utcákon
élő külföldi.</b></span></p>
<p>(MTI)</p>
</div></div>
</div>