<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
<META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.6001.23501">
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY bgColor=#ffffff>
<DIV><FONT size=2 face=Arial>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">ÜdvözletteL...</FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3 face="Times New Roman">***</FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman"><STRONG><A 
href="http://www.rd.hu/Arz%C3%A9n_a_rizsben">http://www.rd.hu/Arz%C3%A9n_a_rizsben</A></STRONG></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman"><STRONG>Az utóbbi időben</STRONG> 
alapvető élelmiszerekben &#8211; köztük az egyik legáltalánosabban fogyasztottban, a 
rizsben &#8211; kimutatott arzénról szóló hírek okoznak itt-ott riadalmat. Az arzént a 
rákkal hozzák összefüggésbe, egyelőre azonban a legtöbb szakember óvatosságra 
int az ilyen aggodalmakat illetően.<SPAN 
style="mso-fareast-font-family: 'Arial Unicode MS'"><?xml:namespace prefix = o 
ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" 
/><o:p></o:p></SPAN></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">Mindenekelőtt: az élelmiszerekből 
származó arzén nem azonnal okoz bajt, csak hosszú évek során a szervezetben 
felhalmozódva jelent veszélyt. Arzén természetes körülmények között is előfordul 
Földünkön, ezért a tápláléknövényekben éppúgy kimutatható, mint sok más elem. A 
növényvédő szerek, a környezetszennyezés, a takarmánykiegészítők nyomai és így a 
bennük levő arzén azonban még jó néhány esztendővel a szóban forgó vegyi anyagok 
betiltása után is megmaradhatnak a talajban és a 
táplálékláncban.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">Egy múlt év végén közzétett 
jelentés különösen nagy port vert fel. A Consumer Reports nevű egyesült 
államokbeli fogyasztóvédelmi szervezet több mint 200 rizstartalmú termékmintát 
vizsgált meg, és szinte mindegyikben arzénra bukkant. Kockázatértékelést is 
végeztek, hogy megállapítsák, a rák mekkora kockázatával jár az általuk fellelt 
koncentrációjú arzén rendszeres fogyasztása. Megfigyeléseik alapján azt 
javasolták, hogy a veszély mérséklése céljából a hatóságok szabják meg a 
forgalomba hozható élelmiszerek arzéntartalmának felső határát. Más országokban 
hamarabb is aggódni kezdtek &#8211; az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 
2010-es közleményében jelezte, hogy a rizs és a rizskészítmények a legmagasabb 
arzéntartalmú élelmiszerek közé tartoznak.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">A kockázat csökkenthető. Gyermekek 
például mértékkel fogyasszanak rizst és rizskészítményeket: az EFSA közleménye 
megjegyezte, hogy a gyermekeknél az étrenddel a szervezetet érő arzénterhelés 
2-3-szor nagyobb, mint a felnőttek esetében. Nagy-Britanniában öt év alatti 
gyermekeknek az arzénveszély miatt egyáltalán nem javallják rizsből készült 
italok fogyasztását.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">A Consumer Reports egyik vezetője 
mégis óv a pániktól. &#8211; Nem kell aggódnia még akkor sem, ha jelenleg rendszeresen 
ad gyermekének rizstartalmú gabonaterméket &#8211; mondja dr. Michael Crupain, a 
szervezet Élelmiszer-biztonsági és Fenntarthatósági Központjának igazgatója. &#8211; 
Csak azt szeretnénk, ha a jövőben tudatában lenne ennek a 
kérdésnek.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3 face="Times New Roman">Megoldást jelenthet, ha a rizs egy részét 
másfajta gabonával, például </FONT><A 
href="http://www.rd.hu/Amit_a_quinoáról_tudni_kell" target=_blank><FONT size=3 
face="Times New Roman">quinoával</FONT></A><FONT size=3><FONT 
face="Times New Roman"> 
helyettesítik.<o:p></o:p></FONT></FONT></P></FONT></DIV></BODY></HTML>