<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
<META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.6001.23501">
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY bgColor=#ffffff>
<DIV><FONT size=2 face=Arial>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">ÜdvözletteL...</FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3 face="Times New Roman">***</FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman"><STRONG><A
href="http://www.rd.hu/Arz%C3%A9n_a_rizsben">http://www.rd.hu/Arz%C3%A9n_a_rizsben</A></STRONG></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman"><STRONG>Az utóbbi időben</STRONG>
alapvető élelmiszerekben – köztük az egyik legáltalánosabban fogyasztottban, a
rizsben – kimutatott arzénról szóló hírek okoznak itt-ott riadalmat. Az arzént a
rákkal hozzák összefüggésbe, egyelőre azonban a legtöbb szakember óvatosságra
int az ilyen aggodalmakat illetően.<SPAN
style="mso-fareast-font-family: 'Arial Unicode MS'"><?xml:namespace prefix = o
ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office"
/><o:p></o:p></SPAN></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">Mindenekelőtt: az élelmiszerekből
származó arzén nem azonnal okoz bajt, csak hosszú évek során a szervezetben
felhalmozódva jelent veszélyt. Arzén természetes körülmények között is előfordul
Földünkön, ezért a tápláléknövényekben éppúgy kimutatható, mint sok más elem. A
növényvédő szerek, a környezetszennyezés, a takarmánykiegészítők nyomai és így a
bennük levő arzén azonban még jó néhány esztendővel a szóban forgó vegyi anyagok
betiltása után is megmaradhatnak a talajban és a
táplálékláncban.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">Egy múlt év végén közzétett
jelentés különösen nagy port vert fel. A Consumer Reports nevű egyesült
államokbeli fogyasztóvédelmi szervezet több mint 200 rizstartalmú termékmintát
vizsgált meg, és szinte mindegyikben arzénra bukkant. Kockázatértékelést is
végeztek, hogy megállapítsák, a rák mekkora kockázatával jár az általuk fellelt
koncentrációjú arzén rendszeres fogyasztása. Megfigyeléseik alapján azt
javasolták, hogy a veszély mérséklése céljából a hatóságok szabják meg a
forgalomba hozható élelmiszerek arzéntartalmának felső határát. Más országokban
hamarabb is aggódni kezdtek – az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)
2010-es közleményében jelezte, hogy a rizs és a rizskészítmények a legmagasabb
arzéntartalmú élelmiszerek közé tartoznak.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">A kockázat csökkenthető. Gyermekek
például mértékkel fogyasszanak rizst és rizskészítményeket: az EFSA közleménye
megjegyezte, hogy a gyermekeknél az étrenddel a szervezetet érő arzénterhelés
2-3-szor nagyobb, mint a felnőttek esetében. Nagy-Britanniában öt év alatti
gyermekeknek az arzénveszély miatt egyáltalán nem javallják rizsből készült
italok fogyasztását.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">A Consumer Reports egyik vezetője
mégis óv a pániktól. – Nem kell aggódnia még akkor sem, ha jelenleg rendszeresen
ad gyermekének rizstartalmú gabonaterméket – mondja dr. Michael Crupain, a
szervezet Élelmiszer-biztonsági és Fenntarthatósági Központjának igazgatója. –
Csak azt szeretnénk, ha a jövőben tudatában lenne ennek a
kérdésnek.<o:p></o:p></FONT></FONT></P>
<P><FONT size=3 face="Times New Roman">Megoldást jelenthet, ha a rizs egy részét
másfajta gabonával, például </FONT><A
href="http://www.rd.hu/Amit_a_quinoáról_tudni_kell" target=_blank><FONT size=3
face="Times New Roman">quinoával</FONT></A><FONT size=3><FONT
face="Times New Roman">
helyettesítik.<o:p></o:p></FONT></FONT></P></FONT></DIV></BODY></HTML>